20-та ювілейна річниця Caritas-Spes

У 2016-му році Caritas-Spes святкує ювілей – 20 років діяльності в Україні!

Хоч офіційно організацію було зареєстровано в 1996-му році, але початки діяльності Карітасу в Україні сягають глибше в історію.

В 1990 році о. Юрій Нагорний зареєстрував громадську організацію «Любов і милосердя», за рік до проголошення Незалежності та відновлення структури Католицької Церкви в Україні. Це дало можливість відкрити дорогу для перших гуманітарних вантажів,які дуже активно почали надходити в Україну і розподілятися цією організацією. У травні 1995 року Конференція римсько-католицьких Єпископів розпочала перереєстрацію всіх бюро «Карітас» з громадських на релігійні і вже за рік Державним комітетом у справах релігій була зареєстрована Релігійна Місія «Карітас-Спес» Римсько-Католицької Церкви, керівником якої став єпископ Станіслав Широкорадюк. Відтоді почався активний розвиток організації у всіх соціально значимих напрямках, у кожній дієцезії з’явилися осередки «Карітас-Спес», відпочинково-реколекційні табори, соціальні центри, благодійні їдальні та дитячі садочки.В 1999 році на Закарпатті був створений перший будинок сімейного типу. На сьогоднішній день маємо 40 таких будинків по всій Україні. В 2003 році відкрився перший реабілітаційний центр для наркозалежних, з 2005 року почала діяти програма з протидії ВІЛ/ СНІДу та проект «Домашня опіка», в 2007 році з’явилась мережа кабінетів Довіри для ВІЛ-позитивних та наркозалежних людей. Наслідки Чорнобиля змусили нас спеціалізуватись на оздоровленні дітей. Так, наприклад, в 1996 році пройшли оздоровлення близько 230 дітей, у 1997 році – 700 дітей, у 1999 році – вже 1800 дітей, а з 2000-х – вже понад 3000 дітей щороку мають можливість оздоровитися в харитативних таборах «Карітас-Спес» у Яблуниці Івано-Франківської області, Зарічанах, що під Житомиром, Олександрівці Житомирської області, Бердянську Запорізької області та Пульмо Волинської області. З 2008 по 2011 роки «Карітас-Спес» був представлений в соціальній комісії Карітас-Європа. У листопаді 2015 Конференція Єпископів вибрала на наступний термін керівником Карітас-Спес отця Петра Жарковського.