Кухня17Для людей, які не мають, де жити, малозабезпечених сімей, благодійні їдальні є суттєвою допомогою. Смачні гарячі страви додають сил та здоров’я, зігрівають у морозні дні, а святкові обіди часто стають чи не єдиною можливістю для самотніх людей відчути затишок, поспілкуватись, розділити з кимось радість чи сум.
Карітас-Спес організовує їдальні або польові кухні у різних куточках України, які відкриті для охочих, як правило, декілька разів на тиждень.
У Києві двічі на тиждень у різних місцях міста безпритульні та малозабезпечені мають змогу повечеряти гарячими стравами, а інколи організовуються справжні пікніки, на яких можна не лише смачно поїсти, а й поспілкуватись і відпочити.
Благодійний проект «Кухня для безпритульних» в Києві під егідою CARITAS-SPES діє з 2011 року. Координатором проекту є відделегований від Місіонерів Облатів Непорочної Марії бр. Себастян Янковські ОМІ до служіння вбогим.
Починалася «Кухня для безпритульних» з роздачі бутербродів безпритульним на залізничному вокзалі, а вже зараз в м. Обухові працює кухня, що готує двічі на тиждень вечерю для більш як 200 осіб!
Фінансується проект переважно з пожертвувань громадян та благодійних організацій. Пожертвування йдуть на закупівлю продуктів та одноразового посуду.
З розростанням «Кухні для безпритульних» за клопотанням Керівника CARITAS-SPES єпископа Харківсько-Запорізької дієцезії Станіслава Широкорадюка брат Себастьян отримав машину для розвезення обідів.
Тож двічі на тиждень у вівторок та четвер брат Себастьян разом з волонтерами їздять по Києву і годують бажаючих гарячою смачною їжею. Зазвичай це наваристий борщик, чи смачне рагу з хлібом та чаєм. Маршрут «Кухні для безпритульних» має 6 зупинок, починаючи з м. Лісової і закінчуючи м. Контрактова площа. Зазвичай вдається нагодувати до 200 осіб!
Попоїсти приходять не тільки безпритульні, але й літні пенсіонери й люди, які раді нагоді поїсти гарячого.
Крім того брат Себастьян заручився дозволом головного лікаря Першої міської лікарні для догляду за хворими безпритульними в окремому приміщенні «Терапії №2». Постійно там перебуває близько 20 хворих, яким волонтери роблять перев’язки, дають ліки, стрижуть і т.д. Щосуботи брат Себастьян привозить проектор і хворі безпритульні оглядають фільми.

Для всіх бажаючих допомогти роботі брата Себастьяна у волонтерській чи фінансовій формі, нижче зазначені контакти та рахунок.
Брат Себастьян – +38(096)362-06-41
Пожертвування можна переказати за банківськими реквізитами Приват Банку:
6762462056342691
Вишковський Павло Вікторович

Щодо їнших міст України, то у Запоріжжі брати-альбертинці відкрили їдальню «Добрий хліб», де активно допомагають волонтери від Карітас-Спес, оскільки там за один день обслуговують 200-250 людей.
У Харкові при Соціальному центрі діє благодійна їдальня на 120 осіб, де отримати гарячі обіди можуть місцеві безпритульні та бідні, а також біженці з сусідніх областей, де відбуваються бойові дії.
У Житомирі та Дунаївцях Хмельницької обл. діє не тільки їдальня, а й пункт доставки обідів для людей похилого віку та людей, обмежених в пересуванні.
Також безпритульні та малозабезпечені мають можливість отримати безкоштовні обіди у Бердянську та Дніпродзержинську. Дев’ять благодійних їдалень активно функціонують і на Закарпатті – у Мукачево, Виноградово, Тячево, Ужгороді, Сваляві, в смт. Кобилецька Поляна.