Надати допомогу

Свято для бідних в дворі київського костелу

29 грудня з 14:00 до 17:00 в дворі київського костелу святого Олександра пройшов святвечір для 190 бідних та бездомних людей.

Перед Різдвом Місія «Карітас-Спес Україна» у співпраці зі Згромадженням Місіонерів Непорочної Марії завжди готували святкові обіди для бідних, щоб на свята ніхто не почувався самотнім. Цього року через пандемію ми були змушені шукати нові форми роботи з бездомними. Тож Святвечір для бездомних у 2020 році відбувся напередодні Нового року. Формат святкування передбачав обід і подарунковий набір для кожного бенефіціара. До заходу будуть залучені партнери місії та волонтери.
В дворі костелу святого Олександра була організована польова кухня, волонтери і працівники програми діяли з дотриманням усіх карантинних вимог (одяг особистого захисту, температурний скринінг, дезінфекція рук тощо). Всі бенефіціари отримали запрошення на певну годину, щоб забезпечити пропускну спроможність і зберегти дистанцію під час годування.

На святковому обіді були присутні гості: пані Ешлі Малроні, представниця Посольства Канади в Україні, дружина пана Бартоша Ціхоцького, посла Республіки Польща в Україні, пані Моніка Капа-Ціхоцька та Перший секретар Посольства Республіки Польща в Україні Аркадіуш Кутек. Почесні гості взяли участь як волонтери на благодійному обіді. Солодкий почастунок та гостинці приготували працівники канадського посольства, а також зібрали кошти на підтримку програми «Кухня для бездомних Карітас-Спес Україна».

Організація роботи благодійних їдалень і виїзних кухонь для бідних та бездомних – це одна із найперших програм «Карітас-Спес Україна», спрямованих на порятунок життя шляхом забезпечення базових потреб людини, яка перебуває за межею бідності. Перші благодійні кухні, які Місія відкрила на сході України, працюють уже 25 років. Станом на кінець 2020 року на всій території України діє 23 осередки благодійних кухонь, у яких мають змогу постійно харчуватися понад 30 000 осіб. Зокрема, кухні Місії працюють також у ромських таборах, відкриті для переселенців, бездомних та для кожного, хто потребує такого виду допомоги. В Києві завдяки співпраці Місії зі згромадженням Облатів Непорочної Марії вже вісім років діє виїзна кухня для бездомних і бідних. Двічі на тиждень команда «Карітас-Спес Україна» на чолі з братом Себастіаном Янковським ОМІ готує і розвозить гарячі обіди у шість різних локацій. Харчуватися в такі місця щоразу приходить близько 200 осіб. Крім того, київська програма для бездомних організовує для своїх підопічних духовну й відпочинкову програму: звані обіди, пікніки, виїзні реколекції та вуличні акції. Такі заходи відвідують церковні ієрархи, а культурну програму для бездомних готують волонтери та запрошені колективи.

Дякуємо Папі Франциску та нашим партнерам з Київського Жіночого Клубу, Посольства Канади та Посольства Республіки Польща за підтримку програми «Кухня для бездомних» у 2020 році.