Caritas-Spes Ukraine Kyiv «Допомога бідним відкриває добродіям двері до раю» - Папа Франциск

Make a Donation

«Допомога бідним відкриває добродіям двері до раю» – Папа Франциск

19 листопада 2017 року Римо-католицька церква вперше у своїй історії відзначала День бідних

Напередодні цього дня, коли вся Церква молилась за вбогих, 18 листопада безхатченки та бідняки Києва у кафедральному соборі святого Олександра благали і просили Бога допомогти добродіям, що опікуються бідняками, молили Бога за волонтерів та спонсорів, святих отців та монахів, що опікуються безпритульними.

У суботу 18 листопада, Релігійна Місія “Карітас-Спес” Римсько-Католицької Церкви в Україні провела спільну молитву та нагодувала чудовим смачним обідом безпритульних та бідняків Києва, яких зібралося у костьолі близько 100 чоловік.
До організації нинішньої зустрічі долучився брат Себастіан Янковський ОМІ, який регулярно працює з безхатченками та нужденними Києва. Був присутній також отець Віктор Симон, генеральний секретар «Карітас-Спес Україна», який привітав усіх на початку богослужіння.

Присутні послухали відео звернення з нагоди Дня нужденних Папи Франциска, а також проповідь настоятеля храму святого Олександра отця Віталія Безшкурого, який поділився своїми роздумами про євангельську притчу про вбогого Лазаря. Багатий не помічав бідного поруч себе і опинився у пеклі. А бідний не цурався власної бідності і прийняв її і опинився у раю, – наголосив отець Віталій.
Зустріч святих отців із нужденними Києва, яку організував «Карітас-Спес-Україна», супроводжував чудовий спів гурту київської парафії Воздвиження Святого Хреста зі Святошино. Талановиті дівчатка та хлопці з гурту запалювали присутніх так, що дехто виходив та починав танцювати у проході. Після молитовної частини на всіх чекав смачний та ситний обід. Порції були нівроку, від щирого серця.

«Зустріч безпритульних показала, що вони вміють дякувати та цінувати допомогу, яку отримують. Коли ми з волонтерами роздаємо їжу в різних куточках Києва, то завжди молимося за тих, хто допомагає та надає підтримку бідним. Сьогоднішня молитва була знаком вдячності вбогих – я бачу, як ці зустрічі й молитва змінюють їх. Один безпритульний сказав мені, що щоразу, коли приходить у цей храм, він наближається до Бога. Деякі з безхатченків, які досвідчили допомоги, самі починають служити іншим, а сьогодні всі зібралися, щоб через молитву висловити вдячність Богу, Церкві й волонтерам», сказав брат Себастьян, повідомляє Католицький медіа-центр.

Допомога безпритульним провадиться у «Карітас-Спейс Україна» у рамках проекту «Їжа для бездомних». Але, це не лише кухня, їм роздають одяг та ліки. Окрім цього святі отці вивозять нужденних на реколекції у табір «Карітас-Спейс Україна» у Зарічанах Житомирської області,- розповів один з керівників «Карітас-Спес Україна» отець Віктор Симон.
У вівторок,19листопада 2017 року у Ватикані вперше відзначили Всесвітній день бідних. Його ініціатором виступив Папа Франциск. Вранці в соборі святого Петра він провів святкову службу, в якій взяли участь тисячі бідних та волонтерів не тільки з Італії, але і з Франції, Польщі та Бельгії. Як відзначив понтифік, Всесвітній день бідних повинен нагадати про християнський обов’язок допомогти нужденним.
“У бідності ми знаходимо Ісуса, який, хоча й був багатий, став ніким, тому в бідних людях, у їх слабкості і ховається справжня сила. І навіть якщо в очах усього світу вони не представляють цінностей, саме вони відкривають нам дорогу на небеса. Вони наш “паспорт до раю”. Піклуватися про них – наш християнський обов’язок “, – сказав Папа Римський Франциск під час проповіді з нагоди Дня бідних.
Раніше у своєму Посланні на Перший Всесвітній день бідних Папа Франциск сказав: «Будемо любити не словами, а справами». Ось декілька рядків з послання Папи з нагоди Дня нужденних.
1. «Діти мої! любімо не словом, ані язиком, але ділом та правдою »(1 Ін 3, 18) Ці слова апостола Іоанна висловлюють наказ, він якого жоден християнин не може ухилитися. Серйозність, з якою «улюблений учень» передає аж до наших днів заповідь Ісуса, підкреслена ще й протиставленням між порожніми словами, які часто виходять з наших уст, і конкретними справами, якими ми покликані вимірювати себе. Любов не дозволяє собі виправдань: хто наважується любити так, як любив Ісус, той повинен наслідувати Його приклад, особливо, коли це стосується любові до бідних. Те, як любив Син Божий, добре відомо, і Іоанн ясно викладає це: Божа любов стоїть на двох стовпах: по-перше, Бог полюбив нас першим (пор. 1 Ів 4, 10, 19), і по-друге, Він полюбив нас, повністю віддавши Себе, аж до власного життя (пор. 1 Ів 3, 16»
Всесвітній день бідних був встановлений Папою Франциском у минулому році у рамках надзвичайного ювілейного року милосердя.
Релігі́йна Мі́сія “Cáritas-Spes” Ри́мо-католи́цької це́ркви — харитати́вна релігійна місія вірян Римо-католицької церкви в Україні. Офіційно зареєстрована 1995 року, діяла як громадська організація “Любов і милосердя” з 1990. З 1999 є членом міжнародної конфедерації Карітас Інтернаціоналіс та її підрозділу Карітас Європа.
Основні напрямки діяльності «Карітас-Спес Україна»
• підтримка незаможних сімей (благодійні їдальні, інші соціальні послуги)[4];
• робота з сиротами, а саме створення дитячих будинків[5][6];
• попередження вуличного способу життя, повернення дітей та молоді з вуличного середовища, допомога бездомним старшого віку[7][8];
• реабілітація узалежнених осіб (проблеми наркоманії та алкоголізму);
• медико-соціальна робота з ВІЛ-позитивними особами;
• адвокація інтересів в органах державної влади, захист відчужених верств населення, зокрема, ув’язнених;
• підтримка незаможних студентів у навчанні;
• оздоровчі та просвітницькі програми для дітей у літніх таборах[9]
• освітні програми для дітей та молоді[10];
• опіка над людьми похилого віку (в т.ч. створення будинків милосердя для самотніх);
• фандрайзинг для потребуючих, насамперед, лікування дітей.