Donate
ua en

На Одещині стартував проєкт допомоги родинам, які опинилися у скруті через війну в Україні

На Одещині стартував проєкт допомоги родинам, які опинилися у скруті через війну в Україні

Одещина – регіон, де останнім часом значно зросла кількість постраждалих від російської агресії Якщо у квітні в Одесі знайшли притулок понад 20,3 тисяч осіб, то вже станом на 14 травня в органах соціального захисту населення та муніципалітетах Одеської області зареєстровано 66 902 ВПО. З них 23042 дитини та 2368 осіб з інвалідністю. Кількість переселенців у цьому регіоні щодня зростає в середньому від 400 до 3 тисяч осіб.

Проблеми з житлом та організацією побуту переміщених осіб, інфляція, зростання цін, безробіття, - все разом призводить до посилення соціальної кризи.

Відчутною проблемою, зокрема, є безпечний притулок – знайти та оплатити житло ВПО у приватних чи орендованих квартирах родині значно складніше, ніж окремим особам, або парам. Особливо складна ситуація стосується сімей, де є особи, які мають рухові обмеження або є нерухомими.

Прогнозовано, що наприкінці року життя таких родин стане ще драматичнішим, оскільки в цей час ще більше зростуть витрати на житло (оренда, опалення), на харчування та паливо, з’являться видатки на забезпечення сім’ї зимовим одягом.

Тож проєкт, який «Карітас Спес Україна» здійснює у співпраці з Міністерством закордонних справ Республіки Польща та «Карітас Польща», покликаний допомогти пережити складний зимовий період вразливим категоріям громадян, зокрема внутрішньо переміщеним особам.

Бенефіціарами проєкту можуть стати: 

  • Сім’ї та внутрішньо переміщені особи (ВПО);
  • Багатодітні родини, які мають трьох і більше дітей;
  • Одинока мати/батько, які мають двох і більше дітей;
  • Сім'ї з дитиною з інвалідністю;
  • Сім'ї, в яких є вагітна жінка, або жінка, яка народила дитину після 24 лютого ц.р.

Проєкт передбачає фінансову виплату розміром 2220 грн на одну особу на місяць. Допомога розрахована на три місяці,  здійснюватиметься одноразовою виплатою і надається на чотирьох (максимально) осіб з однієї родини.

Зважаючи на різні ситуації та потреби, кожна родина зможе самостійно визначити доцільність використання отриманих коштів. Це може бути вирішення проблем, пов’язаних із житлом, харчуванням сім’ї та переїздом у безпечні місця.

Очікується, що допомогою буде охоплено щонайменше 311 сімей, які проживають в Одесі та Одеській області. 

Відбір бенефіціарів ґрунтуватиметься на трьох загальних категоріях відповідності:

  • приналежність до групи, передбаченої даним проектом: особа, до якої звертаються за допомогою, повинна належати принаймні до однієї з груп бенефіціарів, передбачених проєктом;
  • фінансова: втрата / відсутність будь-якого джерела поточного доходу в сім'ї через військові події;
  • тяжкість: третій критерій стосується критичності у задоволенні основних потреб. «Критично незадоволені потреби в одному або кількох секторах гуманітарної допомоги» на основі самооцінки та перевірки соціальним працівником.

Якщо ви чи ваша родина належите до однієї з визначених категорій і бажаєте стати учасником проєкту, вам необхідно подати відповідну заяву і заповнити анкету учасника.

Реєстрація у телеграм-боті @CaritasSpesOdessa

або за номером 067- 654-10-26

27 October 2022
Donate
Система Orphus
Переверните устройство для лучшего отображения