Місія «Карітас-Спес Україна» провела в Києві ІІ Всеукраїнський Суспільний Форум

Онлайн подія-зібрала понад 600 учасників і глядачів з різних куточків України. Форум став підсумком роботи Місії за рік та об’єднав партнерів для обговорення можливостей спільного розвитку й підтримки проектів, скерованих на розвиток громад.

Форум пройшов у межах проєкту «Зміцнення місцевої самоорганізації та громадської активності в Україні», що реалізується за підтримки Уряду Німеччини та Фонду «Реновабіс». Фонд є надійним партнером Місії вже понад 20 років.

Останні три роки Фонд «Реновабіс» підтримує в Україні волонтерство та роботу, направлену на самозарадність громад. Референт Фонду Йоахим Зауер долучився до Форуму онлайн, просто з Німеччини, щоб засвідчити свою підтримку та наголосити на важливості здатності громад самим вирішувати свої потреби.

«Ми кажемо: не чекай, що держава тобі допоможе, а сам роби зміни суспільства. Це не значить, що держава усувається від своїх обов’язків. Навпаки — держава повинна надати всі можливості для розвитку та підтримки громадських ініціатив. Це допомагає організувати соціальне життя, разом із державними структурами. Церква може бути серйозним партнером разом із державою для організації соціального життя суспільства. Фонд «Реновабіс» своєю підтримкою дав Місії “Карітас-Спес Україна” імпульс надалі розвивати такі ініціативи», — зазначив пан Йоахим.

Отець Петро Жарковський, Президент Місії «Карітас-Спес» РКЦ в Україні, привітав присутніх та переможців конкурсу проєктів: «Цього року в нас багато нововведень і сюрпризів. Через пандемію кожен з нас зіткнувся з викликами, на які потрібно було шукати відповіді. Наші 32 осередки «Карітас-Спес Україна» по всій Україні переформатували свою роботу. Ми шукали найкращі способи допомагати людям в новій реальності. Цей Форум також виходить в іншому форматі — онлайн. Також інновацією цього року є те, що ми маємо змогу підтримати мікрогрантами кращі проєкти, які подавались до нас. Сподіваюсь, що це запустить цілу низку добрих справ у ваших парафіях і у ваших регіонах», — розпочав Форум словами вдячності о. Петро Жарковський.

Форум мав формат експертних панелей.

Перша панель мала назву «Ідеї», бо саме з ідеї беруть початок всі добрі ініціативи. Модератором виступила Віра Усик, віцепрезидентка ГО «Молоді Агенти Змін», фасилітаторка програми «Активні Громадяни» від Британської Ради. Разом зі спікерами — Олександром Яремою, Державним секретарем Кабінету Міністрів України, Наталією Климовою, менеджеркою організаційного розвитку ІСАР «Єднання», та Сергієм Замідрою, заступником голови Всеукраїнської асоціації громад, обговорювали питання сучасних трендів та ідей, вплив COVID-19 на наше життя; чи є сьогодні «впливовим гравцем» громадянське суспільство в Україні; чому важливо змінювати громадське середовище та починати зміни саме з себе. «Самозарадність — це виклик номер один для суспільства. Це пластунське поняття, яке ми просуваємо на національному рівні.

Бо сьогодні нам заважає бути самозарадними незнання інструментів і певна патерналістичність суспільства, коли є очікування на допомогу “згори”. Зараз ми хочемо інвестувати в сталість і протидіяти популізму. В нашій організації є слоган: “чарівник не прилетить”, маєте працювати разом, щоб зробити країну іншою. Ще одним трендом розвитку громадянського суспільства є турбота про людей, про кадри, бо це гра в довгу», — зазначила пані Наталія Климова.  «Життя взагалі — це гра в довгу. Ми країна демократична. Очікувати, що все ітиме в одному напрямку, — це неправильно. Тренди розвитку різні. Але ключовим є взаємодія.

Маємо залучати максимальну кількість людей, які працюють у громадському напрямку. Маємо показати нову культуру взаємодії. Маємо показувати найкращі практики, де співпраця держави і громади показують добрий результат. Знайти точки взаємодії, домовитися про спільні плани і рухатись уперед», — доповнив пан Олександр Ярема.

Друга Панель «Люди», була присвячена саме команді та важливості виховання лідерів. Компанії динамічно змінюються від проекту до проекту. Але навіть найвдаліша ідея не може бути реалізована без людей. Що головне — бізнес чи люди? Як важливо створювати якісні можливості для людей? Як правильно подавати волонтерські можливості? Про це говорили учасники ІІ Всеукраїнського суспільного форуму «Ідеї. Люди. Можливості» в другій частині. Модераторкою виступила Ольга Лущик, фасилітаторка, сертифікована бізнес-тренерка, коуч. Спікерами панелі були о.Михайло, керівник Центру Святого Мартіна, та Юлія Сохач, професійний сертифікований коуч Міжнародної Федереції Коучингу ICF; на прямому включенні з нами був Андрій Кузьмяк, БО «Львівська освітня фундація», менеджер програми наставництва волонтерської програми «Будуємо Україну Разом».

Третя Панель була присвячена «Можливостям». Учасники говорили про сміливість приймати рішення та діяти. Модераторкою виступала Ганна Скитьова, сертифікована проектна менеджерка CPM-IPMA, бізнес-тренерка, фасилітаторка, керівниця T&D Center Golden Staff. Спікерами панелі були: Євгенія Мазуренко, директорка Zagoriy Foundation, Надія Карплюк, агентка краудфандингової платформи «Спільнокошт», бізнес-тренерка з розвитку МСП та Ігор Лещенко, заступник голови правління з корпоративної соціальної відповідальності ПрАТ «Миронівський хлібопродукт», який є партнером і підтримує соціальні проекти Місії в рамках корпоративної соціальної відповідальності. «Ми сфокусувалися на допомозі територіям, де працюємо. За рік ми розглядаємо понад 2000 проектів, кращі з яких підтримуємо», —зазначив пан Ігор на Форумі.

Четверта панель порушувала питання сталості. Модератором панелі «Сталість» був о.В’ячеслав Гриневич, генеральний секретар «Карітас-Спес Україна». Спікерами виступили Лідія Пащук, президент K.Fund, к.е.н., доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Міжнародного інституту бізнесу, консультант міжнародних організацій; Ольга Шаварова, менеджерка програми «Соціальне шкільне підприємництво у сільській місцевості та малих містах України», і Тетяна Калініченко, прес-секретарка «Карітас-Спес Україна» та експертка з комунікацій. На жвавій дискусії обговорювали поняття «сталість», що воно означає і чому за сталість у проєктах отримують найвищі бали від експертів нових фондів, які почали працювати в Україні. Чому така важлива сталість проекту та які є гарні приклади реалізації успішних кейсів соціального підприємництва? В чому секрет сталості багаторічних програм Місії «Карітас-Спес Україна»?
Під кінець Форуму 11 найкращих проєктів, що були подані на конкурс, отримали мікрогранти від Релігійної Місії «Карітас-Спес Україна».

Олена Шевчук, керівниця проекту «Зміцнення місцевої самоорганізації та громадської активності в Україні», розповіла, що в цьому році ситуація з Ковід-19 внесла свої корективи в реалізацію проекту та прискорила перехід навчальних програм «Карітас-Спес Україна» в цифрове середовище. «Ми повністю переформатували підходи до навчання, запросили до партнерства досвідчених тренерів, які допомогли оновити програми та допомогли нашим учасникам «Тренінгу для тренерів» (ТОТ) та Осінньої проектної школи. Цього року ми випустили 14 тренерів та 45 учасників Осінньої проектної школи. На пітчинг було заявлено 20 проектів, 17 із них до нас були подані на Конкурс і найкращі отримали грантову підтримку. На цьому Форумі ми хотіли показати весь ланцюжок написання та реалізації проектів соціальної дії: від народження Ідеї, за допомогою Людей, через пошук Можливостей і, врешті-решт, досягнути Сталості — продовження існування справи після завершення проекту. Ми вважаємо, що цей задум нам вдався і на наступний рік ми підготуємо ще більше цікавий ідей, інновацій, спікерів і, сподіваємось, зможемо зібратися разом, щоби привітати переможців конкурсів та розділити радість від реалізованих проектів», — підсумувала керівниця проекту та організаторка Форуму Олена Шевчук.

26 листопада 2020