Міжнародна реакція на війну в Україні: про зустріч партнерів «Карітас» 13–15-го червня у Варшаві

У відповідь на звернення Карітасів України та «Карітас Польща» організації «Карітас» із усього світу показали свою підтримку в реалізації програм допомоги постраждалим від війни в Україні. У зустрічі партнерів взяли участь понад 50 делегатів від організацій, що входять до мережі Caritas Europa та ширшої конфедерації Caritas Internationalis, які підтримують гуманітарну допомогу в Україні та Польщі. Це була нагода разом поміркувати над поточним станом реагування на кризу та спланувати наступні кроки.

Перші 100 днів діяльності з надання допомоги підсумували о. В’ячеслав Гриневич SAC, генеральний директор «Карітас-Спес Україна», та Тетяна Ставнича, президентка «Карітас Україна», а також експерти з обох українських організацій.
«Поділяємо час на довоєнний і післявоєнний. Нашим співробітникам, до війни залученим у різних проєктах, довелося припинити діяльність і повністю змінити курс. Ми реагували день у день. Працівники «Карітас-Спес» працювали в притулках, але водночас думали про власні сім’ї та стикалися з необхідністю евакуації своїх близьких. Спільними зусиллями з польським «Карітасом» ми змогли створити офіс у Варшаві, щоб організувати гуманітарну допомогу або навіть продовжити діяльність із Польщі, якщо не могли б працювати в Україні. Ми зіштовхуємося з труднощами, та не самотні. Ми маємо підтримку нашої родини «Карітас», — сказав о. Гриневич.

З початку війни понад 500 тис. людей отримали допомогу від «Карітас-Спес Україна» з житлом, водою, харчуванням та медичною підтримкою. В організації функціонує 34 допоміжні центри. Також працює спеціальна гаряча лінія для людей, які потребують матеріальної та психологічної підтримки. Щодня на лінію надходить понад 1200 телефонних дзвінків. У планах — подальший розвиток та розширення допомоги: охоплення психологічною допомогою більшої кількості ВПО, підтримка людей, які тимчасово перебувають за кордоном, розширення кол-центру.

Надання безпечного притулку жертвам війни, продовольчої допомоги та підтримки у сфері охорони здоров’я завдання, які ставить перед собою «Карітас-Спес Україна» на наступний рік. З початку війни наша організація вже допомогла понад 1 млн людей. Бенефіціари отримали понад 664 тис. продуктових та понад 268 тис. гігієнічних пакетів. Медичну допомогу надано майже 33 тис. особам, безпечний притулок 27 тис., психологічну підтримку майже 9 тис. потребуючим.

Частиною партнерської зустрічі став Благодійний форум за підтримки Bank Pekao S.A. Foundation — конференція за участі експертів з питань державного управління, недержавного сектору та бізнесу. У першій частині учасники підсумували поточну діяльність із надання допомоги українським біженцям у Польщі. Обговорювався потенціал і труднощі інтеграції біженців у польське суспільство, а також сфера міжгалузевої співпраці в наданні допомоги. Президент «Карітас Польща», о. Марцін Іжицький, повідомив про початок роботи 32 центрів мігрантів та біженців у Польщі, де біженці з України зможуть знайти всебічну підтримку (матеріальну допомогу, навчання польської мови, пошук зайнятості тощо).

Учасники благодійного форуму дізналися про діяльність «Карітас Польща» після початку війни в Україні, як-от: розгортання «наметів Надії» на прикордонних переходах, де волонтери забезпечували підтримку тисяч біженців; організація продовольчої допомоги; надання натуральних пожертв найбільш потребуючим в Україні. Найближчим часом «Карітас Польща» планує організувати літні канікули для українських дітей та програму грошової допомоги в Україні, подібну до програми «Сім’я для сім’ї», що впроваджується на Близькому Сході, вартістю 1 млн євро, а також проєкт психологічної допомоги (також на суму 1 млн. євро). Українські єпархії отримають фінансування на обидва проєкти.

Війна в Україні швидко перестала мати суто регіональний масштаб. ЇЇ соціальні, політичні й економічні наслідки відчуватимуться у всьому світі. У висновках Благодійного форуму зосереджено увагу на необхідності посилення міжнародного співробітництва, у т. ч. пошуку нових каналів розподілу продовольства перед загрозою постачанню продуктів із України та в Україну, спричиненою війною та, зокрема, блокадою чорноморських портів.

16 червня 2022