Donate
ua en

«У ваших проектах дуже часто залучені невеликі кошти, але вкладено стільки почуттів і душі, що ці проекти світять» - Анаіт Мхоян

«У ваших проектах дуже часто залучені невеликі кошти, але вкладено стільки почуттів і душі, що ці проекти світять» - Анаіт Мхоян

Анаіт Мхоян, директорка Карітасу Грузії, консультантка з управлінських стандартів Карітас Інтернаціоналіс відвідала Україну з тижневим візитом, щоб провести перевірку управлінських стандартів Місії «Карітас-Спес Україна».  Наприкінці свого перебування в Україні, пані Анахіт дала коротке інтерв’ю про принципи роботи Карітасу.

Робота в Карітас - це спосіб життя. Карітаси по всьому світу керуються принципами Католицької Церкви в своїх підходах. Які виклики на сьогодні стоять перед Карітасами для збереження ідентичності і максимального охоплення допомогою потребуючих?

Якщо ми говоримо про наших партнерів в мережі Карітасу – в нас спільні цінності.

Цілі в нас можуть бути відмінні, але цінності єдині. Кожен Карітас в різній країні був створений, щоб служити для блага її народу. В кожній країні люди мають різні проблеми, але цінності Карітас Інтернаціоналіс – єдині, в центрі нашого служіння – людина. Саме соціальне служіння в різних Карітасах завжди однакове – ми допомагаємо людині в потребі. Якщо ми говоримо про наших партнерів, то, вибираючи партнерів, ми відштовхуємось від наших цінностей. Найвища цінність для кожного християнина – бути підмогою для іншого. Коли ми бачимо потреби людей – маємо бути там, щоб допомагати вижити, подолати труднощі, або вийти із важкої ситуації. Якщо організації чи фонди також прагнуть допомагати людині в потребі, не порушуючи людської гідності, тоді ми можемо бути партнерами. В Карітас Інтернаціоналіс є чіткі інструкції, як обрати партнера. Наша ідентичність дуже стабільна в усіх країнах, в основному Карітасам вдається залишатись соціальною рукою Католицької церкви.

Що може заважити стати партнером Карітас?

Для нас важливо, щоб була збережена людська гідність. Якщо цей критерій збережений – все гаразд. Але якщо підходи організацій не співпадають з нашими підходами і принципами – ми не можемо співпрацювати. Якщо ми просимо кошти, щоб допомогти людям, якщо ці кошти були зароблені нечесним шляхом, чи продажем зброї чи корупційними схемами, офшорами тощо, перед співпрацею маємо запитати звідки ці кошти? Якщо наші цінності не співпадають, з такими організаціями і фондами не можна співпрацювати, бо це не співпадіння зруйнує нас. Але в основному, якщо цінності служать людському благу і не суперечать церкві, можемо бути партнерами зі всіма.

Карітас Інтернаціоналіс – це понад 162 організації. На які виклики мають відповідати Карітаси в усьому світі? Чи можете назвати топ 5 тем, для вирішення яких потрібна консолідація дій?

Дуже багато порушено людських прав під час міграції. Мільйони людей покидають свої країни, бо економічна і політична системи в їх країнах не сприяють їх благу. І коли людина опиняється в іншій країні, в іншій системі, вона не знає соціальних норм, правил, вона не має документів, то є великий ризик, що цих людей можуть використовувати. В плані міграції багато європейських країн працюють разом, вирішуючи проблеми з наслідками воєн, екологічних лих тощо. Дуже багато вдається зробити, бо ми існуємо майже в усіх країнах світу.

Інша сфера – це соціальне забезпечення людей. В деяких країнах розвинене партнерство з державами, побудовані потужні системи і методики. В Карітасів завжди є можливість спілкуватись і вчитись одні в одних заради створення якнайкращої моделі допомоги в своїх країнах. Тем спільних зусиль може бути безліч – це і діти сироти, і люди старшого віку – методології можуть бути між собою узгоджені для побудови якнайкращої моделі.

В деяких країнах є можливість фінансово підтримувати інших, в цьому випадку спрацьовує принцип субсидіарності, коли потужні Карітаси стають донорами для менших. В цьому випадку не треба перейматись співпадінням цінностей. І сфери, здебільшого, ті самі, бо ціль в кожному Карітасі – це гідність і якість життя людини. Ця ціль всіх об'єднує.

Приступаючи до роботи директором Карітас Грузії, Ви сказали, що Карітаси існують лише тому, що люди не несуть соціальної відповідальності за інших. Як на вашу думку Карітас може сприяти самозарадності суспільства?

Карітас робить ту роботу, яку християни часто не роблять. Якби всі люди робили те, що Бог від них просить – потреби в Карітасах не було б. Знаєте, дуже часто самопоміч не працює, бо люди не мають навичок такої допомоги, вони не вміють допомогти ні собі, ні іншому. Соціальна система добре працює тоді, коли людина не залишається сам на сам. Це не значить, що Карітас має бути фізично присутній біля цієї людини, бо це часто не можливо, але можливо створити такі середовища, де люди будуть допомагати один одному. Наприклад, в селах, де небагато людей, ця соціальна система дуже добре працює, бо кожен робить все можливе, щоб допомогти сусіду чи комусь, кого він знає. У великих містах ця проблема більш помітна, бо комунікація не так налагоджена як в маленьких спільнотах. Там вже треба вчити відчувати цю соціальну відповідальність за кожного. Ми маємо працювати так, щоб дати навики іншим, навчити і показати, як стати опорою для цієї людини чи суспільства. В цьому найкраще допомагають наші волонтери.

Ви мали змогу за тиждень побачити роботу «Карітас-Спес» в Любарі, в Одесі, Києві. В чому Ви побачили унікальність роботи Карітасу в Україні. В чому Ви вбачаєте нашу яскраву рису?

Знаєте, сама місія Карітасу така красива! В кожній країні ці місії схожі і це також впливає на те, що ми відчуваємо себе однією родиною. Коли Карітаси стають розвиненими, мають потужні фінансові ресурси, потрібно багато професіоналізму, щоб налагодити всі механізми. Коли це маленькі парафіяльні Карітаси, там іде потужна волонтерська робота, і в цей момент, коли всі разом із майже нічого творять великі справи – цей момент найкрасивіший, що я побачила в «Карітас-Спес Україна». У вас дуже мало фінансових ресурсів, але є багато відданості, люди залучені в ці процеси, вони віддають себе повністю. Бо коли фінасів багато, ти просто можеш купувати, але іноді в тому всьому втрачається самовідданість, співчуття, сердечність і співучасність. У ваших проектах дуже часто залучені невеликі кошти, але стільки всього було зроблено і реалізовано, стільки почуттів і душі було вкладено, що коли заходиш – бачиш, як ці проекти світять.  

«Карітас-Спес Україна» в цьому році святкує своє 25 річчя, ця подія проходитиме під гаслом: «Любов. Милосердя. Партнерство. 25 років надійності». Які поради чи побажання Ви б могли скласти для «Карітас-Спес», після тижня плідної праці в Україні?

Побажати тільки найкращого! У вас прекрасні людські ресурси і гарно організована Церква. Але в Карітасі завжди професіоналізм і духовність мають іти разом, щоб було добро. В «Карітас-Спес Україна» духовність на дуже високому рівні, я би побажала розвитку і в професійній частині і щоб професіоналізм не заважав духовному розвитку.

Анаіт Мхоян

Директорка Карітасу Грузії, консультант з управлінських стандартів Карітас Інтернаціоналіс.

 

23 April 2021
Donate
Система Orphus
Переверните устройство для лучшего отображения