«ФОРУМ-СПЕС» — подія, яка зібрала команду «Карітас-Спес Україна» разом

15-го липня 2022-го року минуло три місяці з того дня, коли Релігійна Місія «Карітас-Спес Україна» приєдналася до другого проєкту Emergency Appeal («Реагування на надзвичайні ситуації та наслідки бойових дій в Україні»). Велика всеукраїнська команда зібралася онлайн для того, щоб познайомитись, послухати звітність, відчути масштаб своєї роботи і головне — побачити й підтримати один одного навіть через маленькі віконечка Zoom.

Привітали й надихнули команду о. Петро Жарковський, Президент «Карітас-Спес Україна», о. В’ячеслав Гриневич, виконавчий директор нашої Місії, та Олена Шевчук, керівниця проєкту. Отці благословили усіх 64 учасників форуму, побажали наснаги в нелегкій праці й передали захоплення іноземних партнерів нашою стійкістю.

Олена поділилася особистою історією першого дня війни: 24-го лютого автобус, який віз працівників із установчої зустрічі в Одесі, перетворився на комунікаційний майданчик. Проєктна менеджерка розповіла, як Emergency Appeal трансформувався від облаштування Центрів для розміщення вимушених переселенців до великих гуманітарних хабів, які нині охоплюють 23 області України.

«З середини квітня нам вдалося виконати цілі зі створення 34 осередків «Карітас-Спес Україна», розміщення в них сімей вимушених переселенців, запуску гарячої лінії та організації гуманітарної допомоги з країн ЄС. Наступними кроками для нашої команди стануть збільшення обсягів наданої гуманітарної допомоги, дооблаштування центрів та організація психологічної підтримки для людей, які проживають в осередках», — розповіла Олена.

«ФОРУМ-СПЕС» модерувала Ірина Полєтуха, координаторка осередків. Важливою темою, яка була піднята на Форумі, стала гуманітарна логістика. Віталій Паздрій, національний координатор з логістики, та Ірина Негреєва, національна координаторка з моніторингу, розповіли про маршрути й калькуляцію благодійності.

Віталій презентував ідею, як логістика виступає інструментом єднання, окреслив проблемні поля у своїй діяльності й рішення співпраці. За його словами, досягти взаємоконтролю і взаємоузгодженості дій усіх учасників вдалося завдяки єдиним правилам і взаємопідтримці. Наша команда залучила бізнес-підходи та людей зі сторони, які мають досвід і готові пожертвувати свій час, а також вела дуже обережну, «дипломатичну» й чутливу комунікацію. Сьогодні ми доставляємо гуманітарну допомогу у 23 регіони України й значно розширили напрямок на Схід за останній місяць. За понад чотири місяці війни 558 127 людей отримали допомогу, що означає надання понад 1 700 000 соціальних послуг.

Ірина Негреєва навела статистичні дані за результатами роботи осередків «Карітас-Спес Україна» з травня по липень 2022-го року й наголосила, що рекордною серед послуг для нашої Місії сьогодні є кількість виданих гарячих обідів потребуючим людям. Кількість осіб, яка скористалася продуктовими наборами за цей період, — близько 300 тисяч людей. Також Ірина зазначила тенденцію, що багато людей із центрів для приймання вимушених переселенців уже повернулися додому, проте понад 1 000 осіб все ще проживає в осередках «Карітас-Спес Україна».

Ознайомившись із важливою статистикою роботи всеукраїнської команди в різних осередках, Віра Усик, фасилітаторка проєктів, провела для всіх учасників інтерактивну гру «Енерджайзер-криголам». Оскільки проєкт «Реагування на надзвичайні ситуації та наслідки бойових дій в Україні» залучив до складу команди Національного офісу нових працівників, а в осередках — нових волонтерів, усі дізналися цікаві факти про роботу нашої Місії. Ця гра була гарною можливістю дізнатися цікавинки з роботи Місії та нагадати важливі факти з життя колективу.

Після цікавих та пізнавальних фактів фахові фасилітатори (Людмила Кіндрат, Віталій Паздрій, Віра Усик, Інна Канюка, Олена Шевчук, Ганна Скитьова та Сергій Замідра), які брали участь у Форумі, рro bono (добровільно й безкоштовно) провели роботу в групах за методикою «Світового кафе». Усіх учасників поділили на віртуальні кімнати, де вони могли «брейнштормити» щодо поліпшення гуманітарної роботи Місії. Обговорили, зокрема, як логістичні зв’язки між містами можуть посилити контакти між людьми, поділилися викликами та радісними моментами за період реалізації проєкту, антистресовими практиками й ідеями, як організувати системну роботу з волонтерами. Окремо торкнулися питань внутрішньої й зовнішньої комунікації, а також подумали над змінами в проєкті та ідеями, як допомагати ще ефективніше.

Завершальним модулем «ФОРУМ-СПЕС» були короткі виступи у форматі TEDx, у яких учасники нашої команди розповіли історії, які назавжди змінили їх та дали практичні поради щодо участі в проєкті. Оксана Українська, працівниця «Карітас-Спес Одеса», поділилася досвідом створення ефективних чат-ботів, що суттєво полегшило процедуру приймання заявок на гуманітарну допомогу. Сергій Горкуша з місцевої команди «Карітас-Спес» у Дніпрі розповів, як волонтерам вдалося стати потужним осередком і покривати потреби понад 25 000 людей за тиждень. Тарас Ратушняк, працівник нашої Місії з Харкова, пригадав, як команда «Карітас-Спес Харків», попри обстріли та небезпеку, спромоглася організувати системні видачі гуманітарної допомоги та виїзди у віддалені райони міста. Комунікаційна менеджерка Національного офісу «Карітас-Спес Україна» Тетяна Калініченко розкрила сенс комунікації в умовах війни і принагідно нагадала про важливість бачити тих, заради кого ми служимо.

Підбиттям підсумків форуму стала інтерактивна рефлексія. Учасники зустрічі поділилися своїми враженнями від події, і з їхніх слів була створена хмарка тегів, якою ми радо ділимося.

Місія дякує всім працівникам і волонтерам, які щодня доводять, що наша робота має великий сенс, а наша сила — у єдності.

26 липня 2022