Donate
ua en

Географія добра. Emergency Appeal — континенти об'єднуються в допомозі Україні

Географія добра. Emergency Appeal — континенти об'єднуються в допомозі Україні

Сьогодні близько 18 млн людей по всій Україні знаходяться у гуманітарній потребі, яка збільшується. За прогнозами Управління ООН з координації гуманітарних справ OCHA з березня по грудень 2022 року близько 9,3 млн людей потребуватимуть допомоги у сфері продовольства і засобів до існування, а приблизно 11,2 млн осіб потребуватимуть допомоги із забезпеченням житлом та непродовольчими товарами.

На сьогодні Місія «Карітас-Спес Україна» відповідає на виклики повномасштабної війни за допомогою консолідації зусиль всієї світової спільноти. Неоціненна допомога українцям надходить в рамках проєкту Emergency Appeal («Реагування на надзвичайні ситуації та наслідки бойових дій в Україні»). Затишні центри для проживання цілих родин, найнеобхідніша гуманітарна допомога, велика моральна підтримка — усе це наші постраждалі від війни співгромадяни отримали в прихистках, облаштованих в парафіях РКЦ та осередках «Карітас-Спес». Нині проєкт виходить на новий етап, коли наша Місія подає нове звернення родині «Карітас» про нові заходи підтримки людей в осінньо-зимовий період.

Церква весь цей час невіддільно перебуває поруч із людьми, підтримуючи й піклуючись. Участь у проєкті Emergency Appeal дала нам можливість бути ефективними, дієвими, підвищило нашу  професійну здатність вміти розпізнати потребу.

«Проєкт Emergency Appeal — це знак солідарності міжнародної родини “Карітас” з соціальними проєктами, які реалізує “Карітас-Спес Україна” КСУ від імені Римо-Католицької Церкви, — зазначив отець В’ячеслав Гриневич SAC, виконавчий директор Місії «Карітас-Спес Україна», — Роль Церкви під час війни — це забезпечення не лише духовної підтримки людини у потребі, а також відповідь на соціальні виклики, у яких вона опиняється. Під час військових дій Церква є дієвою, бо особливо свідчить про Божу любов і про те, що Господь поряд з людиною, яка знаходиться у стражданні й терпінні».

Готовність до гуманітарного реагування на нові потреби наших співгромадян прокоментувала менеджерка проєкту Олена Шевчук:

«Допомога, яку отримують наші осередки, є надзвичайно важливою. На нашій території війна, тому ми як ”Карітас-Спес Україна” відчуваємо цю потребу найгостріше. Наші люди живуть у зруйнованих будинках, інфраструктурні об’єкти у багатьох містах і селах пошкоджені або також зруйновані. Потреба відчувається у забезпеченні базових речах потреб: воді, їжі та теплі. Відчувається моральна втома. Вони втратили роботу, засоби для існування, можливість забезпечувати себе та дітей. Тому наші соціальні працівники, аніматори та психологи надають родинам важливу психологічну підтримку. Одним із важливих задач  завдань постала відбудова свого життя в нових реаліях. У наших Центрах прийому вимушених переселенців проживають люди в середньому по 4 місяці. Ситуація така, що люди шукають безпечне місце, щоби перебути зиму і повернутися відбудовувати власні будинки».

Усю інформацію про потреби бенефіціарів наша Місія доводить до партнерів проєкту Emergency Appeal. Наразі головний акцент нашої роботи — це підготовка до зими наших осередків прийому вимушених переселенців, гуманітарна допомога продуктовими наборами та засобами особистої гігієни потребуючих, а також можливості фінансової та психологічної підтримки людей, які постраждали від війни.

«Унікальність проєкту Emergency Appeal для нас у тому, що ми можемо гнучко реагувати на потреби осередків. Зараз зменшилась кількість гуманітарної допомоги, тому ми самі закуповуємо продукти, засоби гігієни, воду, непродовольчі товари та передаємо їх в осередки. Є велика потреба в облаштуванні наших Центрів для переселенців, тому ми допомагаємо організувати дитячі простори, закупили прально-сушильні машини, електротовари, ліжка, ковдри тощо», — додала Олена.

Понад сім місяців від початку війни в Україні гуманітарні потреби продовжують стрімко зростати. Мільйони людей по всій країні пережили місяці інтенсивних бойових дій без належного доступу до їжі, води, охорони здоров’я, освіти, захисту. Масове руйнування цивільної інфраструктури залишило сотні тисяч українців без домівок і засобів до існування. Хід війни й потреби людей змінюються щотижня, тож ми дякуємо партнерам, які невтомно стежать за ситуацію в Україні, за підтримку і піклування.

Гуманітарне служіння «Карітас-Спес Україна» під час війни було б неможливим без тих, хто оперативно відреагував на потреби українців. Проєкт Emergency Appeal підтримала 22 організація, спільно зібравши за півроку майже 5 мільйонів євро. Місія дякує нашим партнерам за підтримку.

CRS (Catholic Relief Services), Caritas Spain, Caritas Internationalis Private Donations, Caritas Germany, Caritas Switzerland, Caritas Austria, Caritas Italiana, Cordaid (the Netherlands) CHARIS (Singapur), SCIAF (Scotland), Caritas Slovenia, CAFOD (The United Kingdom), Caritas Belgium, Caritas Australia, Karitas Korea, Caritas Serbia, Caritas Portuguesa, SCCF (France), Caritas Japan, Caritas Chile, Caritas Mexico, Caritas Macedonia  — це ті організації, які долучились фінансовою та технічною підтримкою до проєкту швидкого реагування. Цей перелік вражає географією допомоги і підтримкою з різних континентів!

29 September 2022
Donate
Система Orphus
Переверните устройство для лучшего отображения