Emergency Appeal: безцінна допомога світу українцям

Затишні центри для проживання цілих родин, найнеобхідніша гуманітарна допомога, велика моральна підтримка — усе це наші постраждалі від війни співвітчизники отримали завдяки проєкту Emergency Appeal («Реагування на надзвичайні ситуації та наслідки бойових дій в Україні») . Він став братньою рукою, яку простягнула для порятунку України міжнародна родина «Карітас»: Caritas Europa та Caritas Internationalis.

Як розповіла менеджерка проєкту Олена Шевчук, Emergency Appeal — це екстрене звернення, яке виголошує Карітас Інтернаціоналіс як реагування на надзвичайні ситуації. Ще до повномасштабного вторгнення в Україну Місія опрацьовувала план реагування, якщо повномасштабні військові дії таки відбудуться. В рамках підготовки була проведена ревізія відпочинкових центрів і підготовка їх до потенційного прийняття біженців. Готовність осередків допомогла швидко реагувати на виклики війни, і вже в перший день повномасштабного вторгнення центри прийняли перших переселенців.

24 лютого на сайті Карітас Інтернаціоналіс була оголошена збірка для України. Цього ж дня команда «Карітас-Спес Україна», повертаючись зі стратегічної сесії в Одесі, дорогою розгорнула активну роботу над проєктом. Олена Шевчук згадує, що їхній автобус миттєво перетворився на переговорний пункт різними мовами: англійською, німецькою, польською, словенською, угорською... Вражені трагедією України й обурені російською агресією партнери телефонували й пропонували свою допомогу. Так Emergency Appeal став проєктом «Реагування на надзвичайні ситуації на наслідки бойових дій в Україні». І, хоча міжнародну підтримку Місія «Карітас-Спес Україна» мала і раніше, організація вперше долучилася до участі в гуманітарному та emergency-проєкті такого ґатунку.

Прийняти, нагодувати, втішити

Уже 24-го лютого людей, які покинули свої домівки в зоні бойових дій, приймав осередок Місії в Івано-Франківській області. Першими бенефіціарами стали внутрішньо переміщені особи з Києва, Чернігівської, Харківської й Донецької областей.

Ще три такі центри в Житомирській та Івано-Франківській областях екстрено готувалися до приймання переселенців і майбутніх біженців. Проте ворог посилив атаку на північному фронті, і Житомирщина перестала бути безпечною. Тож карітасівці сконцентрували всі зусилля для організації притулків у Західній Україні.

«Наш досвід реалізації подібних проєктів на той час був невеликим, однак сприяння “Карітас-Спес Грузія” й піклування його директорки Анаїт Мхоян допомогли врахувати всі важливі моменти, — ділиться спогадами Олена. — Дуже сприяли Анастасія Литвинова, Анна Хандрос та інші колеги з Catholic Relief Services (CRS). Я й залучені до проєкту карітасівці тоді самі були внутрішньо переміщеними особами, стривоженими за свої сім’ї, виснаженими ночівлею в підвалах, небезпечними переїздами з мінімальною кількістю речей. Жили в осередках для переселенців разом з бенефіціарами».

Нині в семи дієцезіях Римо-католицької церкви в Україні відкрито 34 осередки проєкту. У кожному з них постраждалі від війни українці можуть безплатно пожити з усіма побутовими зручностями. Мати повноцінне триразове харчування, зручне прання білизни, комфортні умови. Надання необхідної гуманітарної допомоги повертають відчуття дому тим, хто вимушено його втратив.

Працівники й волонтери осередків допомагають їхнім мешканцям вирішувати проблеми з документами, якщо такі виникають. У кожному центрі є психологи, за підтримки яких легше долати наслідки стресу, аніматори для дітей. Адже проєкт Emergency Appeal має на меті не лише запобігти гуманітарній катастрофі в України, а й сприяти душевному відродженню зранених війною людей.

Як Emergency Appeal змінив «Карітас-Спес Україна»

За словами Олени Шевчук, проєкт дуже консолідував зусилля дієцезій Римо-католицької церкви в Україні й регіональних організацій «Карітас». До нього активно долучалися священники й сестри-монахині, стали звертатися із запитами про допомогу.

Інформація про потреби населення, яку вони надавали, дозволили розробити цілі стратегії надання допомоги в зонах бойових дій (affected territories) та більш віддалених регіонах з великою кількістю внутрішньо переміщених осіб (hosted territories). Поступово вдосконалювалася логістика доставлення гуманітарних вантажів. Щотижня формуються тендерні оголошення, збираються пропозиції й обираються постачальники продукції. Emergency Appeal значно підтримує українську економіку в умовах воєнної кризи.

Якщо на початку впровадження проекту до нього були залучені 15 осіб, то на сьогодні — близько 100. «Наша команда виросла. Перед нами постали певні організаційні виклики, адже мали по-новому комунікувати всередині організації, обмінюватися інформацією з осередками, узгоджувати юридичні питання. Вирости за півтора місяця у 6–7 разів — це величезний прогрес, — вважає Олена Шевчук. — Ми дуже швидко опановуємо нові навики комунікації, управління, взаємодії.

Місія запросила нових фахівців-експертів, проходила тренінги з особистісного убезпечення й легкої психологічної підтримки. Хтось із наших отців, священників та сестер мав досвід проведень реколекцій, таборів, зосереджень. Ніхто не розділяє людей за вірою, допомагаємо незалежно від переконань. Я бачу велику єдність учасників Emergency Appeal, готовність і прагнення допомогти кожному, хто цього потребує», — додала Олена Шевчук.

На сьогодні в рамках проєкту «Реагування на надзвичайні ситуації та наслідки бойових дій в Україні» Emergency Appeal 59 401 людина отримала допомогу.

13 липня 2022