Тисячі кілометрів, об’єднані серцебиттям турботи

“Живемо практично у бомбосховищі”. Реалії бенефіціарів

Цього літа Людмила зі своїми доньками, 15-річною Тетяною та 11-місячною Вікторією переїхала з Криворізького району до Києва. Причина - постійний страх за життя своїх дітей. Цей страх змусив маленьку родину залишити рідний дім та вирушити до столиці. Страх невідомого був суттєво меншим ніж тиск усвідомлення, наскільки лінія фронту близька.

Зараз старша дочка вже ходить до школи, проте через надто маленький вік меншої дитини Людмила не може працевлаштуватися. Щоб зекономити, родина винаймає кімнату у знайомих, в квартирі, що знаходиться  у напівпідвальному приміщенні. Людмила вважає таке розміщення квартири найбільш вдалим: “Ми живемо практично у бомбосховищі, це дуже заспокоює. Звичайно, нам дуже важко, але зараз ми відчуваємо себе набагато безпечніше. Коли ми переїхали, ми якраз частково застали масовані обстріли Києва, але ці умови все одно були для нас психологічно більш комфортними”.

Восени Людмила зареєструвалася та була відібрана до участі у Програмі з надання допомоги “Продуктові набори” та “Набори засобів для гігієни” проєкту Emergency Appeal. За умовами Програми, Людмила протягом листопада-січня отримає 3 продуктових та 1 гігієнічний набори. Ми познайомились під час першої хвилі видачі. Під час розмови жінка не приховувала, наскільки в її теперішній ситуації ця довготривала допомога суттєва, адже сьогодні родина виживає виключно за рахунок виплат від держави.

Наскільки ситуація Людмили є типовою? Ми не маємо загальної статистики, проте можемо стверджувати, що для команди “Карітас-Спес Україна” ця картина надто знайома. Люди різні, історії відрізняються, але загальний наратив один - у кожного ситуація суттєво погіршилася.  Війна стала загальним викликом, вкравши роки життя, здоров’я та нормальний дохід навіть у тих, хто знаходиться у тилу. І наша задача - надати допомогу найбільш вразливим громадянам, які не можуть впоратися із поточною ситуацією самостійно.

Ми працюємо, щоб доставляти допомогу людям

З перших днів війни одним з основних завдань “Карітас-Спес” було організувати оперативну поставку гуманітарних вантажів і забезпечити їхню видачу потребуючим через осередки мережі. З часом, типи допомоги і види вантажів розширювалися, так само як і географія: лише в проєкті Emergency Appeal задіяні 32 осередки Релігійної Місії по всій Україні. Незмінною залишилася потреба у злагодженої роботи всієї закупівельно-логістичної ланки для вчасного забезпечення допомогою.

”Війна для всіх нас стала шоком, але ми дуже швидко почали активно працювати, доставляючи допомогу людям, - розповідає Сергій Горкуша, логіст “Карітас-Спес Дніпро, - Хто наші бенефіціари сьогодні? Це, в першу чергу переселенці із Донецької та Луганської областей, а з літа - і з Херсонської області.

В Дніпрі, по суті, ми створили логістичний хаб, з якого направляємо вантажі по області та сусідніх регіонах. Так сталося, що наш хаб один із найважливіших для подальшої логістики вантажів, це вже заслуга географії нашого міста.

Нам одразу дуже пощастило з логістичними партнерами, вони підтримували нашу роботу і словом, і ділом: і лояльним ціноутворенням, і порадами. А ще я дуже вдячний моїм колегам з національного офісу, які постійно допомагають у координації процесів та діляться знаннями і досвідом”.

Посилення команди: зустрічі, практики, навчання

Злагоджена командна робота закупівельно-логістичної складової мережі - один з ключових факторів ефективності. Насправді, це велика вимога. Мережа виросла, так само як і кількість задач та потреб, тому постійне зміцнення можливостей команди, підвищення її кваліфікації, налагодження та укріплення горизонтальних зв'язків всієї організації - просто обов’язковий процес стабільного функціонування.

Протягом 16 та 17 листопада 2023 Релігійна Місія провела семінар-практикум “Ланцюги постачання та логістики: практичні рішення та впровадження”, до участі в якому долучились 12 спеціалістів мережі із Харкова, Одеси, Львова, Луцька, Житомира та Кам’янця-Подільського. Під час зустрічі обговорювалось все - від вимог до складських приміщень до тендерних процедур, від документації до розбору кейсів.

Марія Вдович, локальний програмний менеджер “Карітас-Спес” Львівської Архідієцезії: “Було дуже класно, навіть не сподівалися, що буде настільки цікаво. Надзвичайно легко був побудований сам тренінг, ми не помічали, як збігав час, все було настільки насичено і цікаво.  Також вдячні за можливість поспілкуватися із іншими командами, порадитися щодо робочих кейсів, оргструктури, тощо. Також, неймовірно цікаво було подивитися на роботу логістичних партнерів, які такі різні по свої суті та специфіці, проте їхня комбінація якісно доповнює нашу роботу”.

Контент семінару формувався як на основі побажання керівництва Місії щодо розвитку напряму логістики і закупівель, так і на очікуваннях учасників.

“Перший день був максимально практичний, - ділиться своїми враженнями Оксана Українська,  локальний програмний менеджер “Карітас-Спес Одеса”, - Цікаво і корисно було послухати, як проходив аудит по закупівлях, відбулась змістовна розмова із бухгалтером. Предметність і вживаність у роботі набутих знань  тренінгу - його основна сильна сторона. Також, було неймовірно приємно побачитись із усіма членами нашої команди з різних куточків України. А ще і додатковий бонус - прогулянка вечірнім Києвом”.

Ірина Штань, локальний програмний менеджер “Карітас-Спес Луцьк”, додала: “Я дуже вдячна команді національного офісу за організацію семінару. Він мав і таку потужну навчальну частину, і створив можливість поспілкуватися з командами з інших дієцезій, поділитись досвідом із вирішення різних питань. Це дуже корисно і цінно. Мені сподобався візит на робочі майданчики наших партнерів, я одразу згадала, що мій диплом, моя спеціальність - інженер-технолог із пакування, о, нарешті я знайшла, де могла б використати ці знання на практиці”.

За словами Віталія Паздрія, менеджера з логістики РМ "Карітас-Спес Україна", ідея відвідування логістичних компаній-партнерів Нова пошта та DB SCHENKER мала на меті продемонструвати ефективність роботи за дотримування процедур: “Під час відвідин партнерів ми побачили, де зберігаються наші вантажі, як вони обробляються і розсилаються в дієцезіальні та локальні осередки. Важливим було те, що ми всією командою нарешті мали можливість поспілкуватись “вживу” із тими колегами, з якими зазвичай працюємо та спілкуємось в телефонному режимі, або через електронну пошту.

Для нас надзвичайно важливий час, який ми витрачаємо від етапу закупівель до доставки самої допомоги. Стандартизація й уніфікація всіх процесів, їхня спільність для всієї мережі - один з ключових факторів впливу на швидкість. Наші партнери, звичайно, для нас є одним із орієнтирів у питанні злагодженності роботи та ефективності політик.

Вважаю, що семінар був практичним і корисним. Сподіваюся, що в подальшій роботі ми зможемо відчути зміцнення закупівельно-логістичної команди у мережі, укріплення вертикальних і горизонтальних зв'язків за рахунок впровадження політик у поточну діяльність”.

1 грудня 2023