Мільйон виражений в любові та милосерді

Чи знаєте ви, що в Україні є села, де й досі в магазинах записують товари «на хрестик» (дають у борг, — ред.)? Дізнавшись, що подекуди на Чернігівщині та Житомирщині люди купували речі для херсонців у борг, обіцяючи заплатити після отримання пенсії, ми були зворушені до сліз. Священники з різних парафій свідчили про дивовижні акти милосердя, які люди проявляли під час збору пожертв.

Цього тижня в одне село на Чернігівщині команда «Карітас-Спес Житомир» привезла гуманітарну допомогу, а люди їй: «Давайте ви те, що нам привезли, завезете херсонцям. Ми так хочемо їх підтримати, там же люди лишилися без нічого». Найзворушливіше, коли в селах, які були понищені, де мешканці самі потерпали від обстрілів з першого дня повномасштабної війни, люди, котрі раніше були бенефіціарами наших проєктів, вишикувались у чергу з гуманітарною допомогою вже для інших. Цей вираз солідарності та милосердя вселяє невимовну віру в наших співвітчизників. Стосується він не лише нинішнього збору. Україна зараз схожа на великий мурашник розміром з країну, де всі співдіють заради однієї мети — зберегти і відродити найдорожче.

Нагадаємо, що з 12 до 18 червня при римсько-католицьких парафіях тривав збір на допомогу жителям Херсонщини. Загалом зібрали майже мільйон гривень і понад 21 тонну гуманітарної допомоги. Найбільше люди несли води, нової постільної білизни, нових матраців, спальників, генераторів і гігієнічних засобів. Це чи не перший такого масштабу збір у парафіях РКЦ. Частину речей уже відправили до Миколаєва, триває довіз зібраного з решти парафій.

Акцію зорганізували директори дієцезіальних осередків «Карітас-Спес Україна» на запити від охочих допомогти. «Ми були зворушені, часом до сліз, такою солідарністю. Це дуже характерно для наших людей — коли ті, хто сам потребує, готові віддавати іншим», — зазначила Олена, учасниця команди, яка протягом тижня відвідувала парафії РКЦ, щоб зібрати пожертвуване.

Представники «Карітас-Спес Київсько-Житомирської дієцезії» написали й про випадки, коли до збору долучалися медики житомирського Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. «Бувають випадки, коли благодійники дізнаються про ДБФ «Карітас-Спес» через ланцюжок “кількох рукостискань”. І так нам довіряють, що відразу приїжджають з пожертвами, — так у себе на фейсбук-сторінці написала команда фонду. — Буси прямують до нас із відусіль! Це потужний, щирий і милосердний відгук українців за заклик допомогти постраждалим від зруйнування окупантами Каховської ГЕС. Друзі, тепер наш офіс, та й фонд загалом, нагадує гіпермаркет, до дверей якого в режимі нонстоп під'їжджають навантажені до стелі мікроавтобуси. А навантажені вони всім тим, що ми просили вас пожертвувати херсонцям. Ваш відгук перевершив усі прогнози і сподівання!».

Дякуємо кожному, хто долучився до збору молитвою, пожертвою чи власним часом.

Підтримувати наше служіння й надалі можна за посиланням: caritas-spes.org

23 червня 2023